Merry Xmas index.hu :D

2008.12.24. 15:49

A karácsony megvéd minket az öngyilkosságtól

| 2008. december 24., szerda 15:09

Ön szerint a téli hosszú éjszakák és a magányosan eltöltött szenteste miatt többen kísérelnek meg öngyilkosságot, vagy kevesebben? Jó hírünk van: a karácsony mindannyiunkat megvéd attól, hogy nagyon rossz dolgokon gondolkodjunk, és reménytelennek érezzük az életünket.

Télen sötét van, mindenki szomorúbb, depressziósabb, és hideg is van, elviselhetetlen. A sötétséghez alapvetően rossz dolgokat kötünk, mint a halált, a félelmet, a reménytelenséget, így könnyedén gondolhatjuk azt, hogy ilyenkor többen elégelik meg az életüket, és vetnek véget annak. Pedig

A média és a kultúra a bűnös, mert kihasználja, hogy a karácsony a szeretetről szól, és hogy máshogy lehetne az ember végtelen magányát, és szívszaggató fájdalmát megmutatni, mint azzal, hogy az extraszeretet-adaggal szembe állítja az öngyilkosságot? A csodálatos élet című karácsonyi filmben Jimmy Stewart öngyilkosságán keresztül jöhetünk rá a szeretet lényegére, egyesek viszont ehhez kötik a karácsonyi öngyilkosság mítoszát. Jobban megragad az emberek fejében ugyanis, ha egy öngyilkosságot karácsony környékén követnek el, esetleg a hírekben ahhoz kötnek.

"Valóban a média nagyítja fel ezeket a valós eseteket, amikben összekötik a kommentárjukkal a karácsonyt az öngyilkossággal. Ez persze igaz, de úgy tűnik, hogy nem megrázóbb a magány az év más napjain sem. A vallásos magányos emberek találnak vigaszt, társaságot, az ateisták szerint ugyanaz a nap van, mint máskor, és elképzelhető az is, hogy ilyenkor mégis sok magányosan élőt felkeresnek, ha egy este erejéig is. Ezek ötletek, ilyen irányú objektív felmérésről nem tudok" - mondta dr.Zonda Tamás, öngyilkosságkutatással foglalkozó pszichiáter, aki megerősítette, hogy ez csak egy mítosz, mivel a statisztikai adatok azt mutatják, hogy karácsonykor csökken az öngyilkosságok száma. A tendencia alapján a legveszélyesebb időszak a nyár vége, akkor valamiért sokkal többen kísérelnek meg végezni magukkal, télre ez a szám csökken.

A szociális tényezők, a magányosság és az izoláltság is csökken ilyenkor, az emberek jobban odafigyelnek egymásra. Akármilyen rossz a karácsonyt egyedül megélni, a keresztény kultúrkörben van egy kényszer a szeretetre, az egymásra odafigyelésre, így ez is jobban védi az embereket. A jótékonysági szervezetek karácsony tájékán sokkal aktívabbak, ami megerősíti a karácsony előtti öngyilkosságok csökkenését, viszont fontos, hogy az ünnepeket követő napokban veszélyeztetebb helyzetbe kerülnek sokan. Az izoláltabb személyek fokozottabban érzékenyek, mert nem részesülnek a közös ünneplésben, ezért itt a prevenciónak nagyobb szerepe van.

Az ünnepek után mindig veszélyes

A nők veszélyeztetettségében nincsen változás a karácsony előtti, alatti és után adatokat vizsgálva. "A nők szerepe, fontossága a sütés, főzés, előkészületekkor, a vendégek fogadása, a szervezés lényegesen megnövekszik. Meglehet, ezért. A nők öngyilkossági szintje nem csökken le a három karácsonyi napon, ugyanolyan szinten marad, mint előtte és utána" - állítja dr. Zonda. Magyarországon naponta 6-7 személy lesz öngyilkos, de a karácsony védőhatása csak az első nap jelentkezik a férfiaknál, később visszaugrik a megszokott mértékre.

A szakértők különböző ünnepeket vizsgáltak, és kiderült, "veszélyes ünnep azt hiszem nincs, nálunk mindkét nemben január elsején van kiugrás. Másutt ez nem így van, ez erősen kultúra függő!" - mondja dr. Zonda Tamás, aki tanulmányában egy dán felmérést idéz, ami 23 év 32291 áldozatát vizsgálta, kiderült, hogy a három nagy egyházi ünnep (karácsony, húsvét, pünkösd) után emelkedett az öngyilkosságok száma.

Fokozott figyelem

A baj karácsony után és az új év első napján jön el újra, de ezzel már nem foglalkoznak a szervezetek. "Sajnos nincsenek szervezetek. A magyar társadalmat nem érdeklik a devianciák, főként nem az öngyilkosság. Másfél évtizede kérjük, javasoljuk egy devianciakutató-központ felállítását, mely egybe fogná a három legfontosabb kérdés (alkoholizmus, öngyilkosság, drog) kutatását, a megelőzés szervezését" - mondta dr. Zonda megerősítve, hogy hiába a karácsony előtti fokozott ajándékgyűjtés, a rászorulók megsegítése, ha a karácsony után, amikor igazán fontos lenne, magukra hagyják az embereket.

A bejegyzés trackback címe:

https://csicskulat.blog.hu/api/trackback/id/tr69840094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása